kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

tagliatelle z pesto i ruccolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Proste i ekstra smaczne jak to zwykle włoskie dania

tagliatelle z pesto i ruccolą

Składniki:

tagliatelle z pesto i ruccolą

 

  • pęczek ruccoli
  • 10 dag orzeszków pinii od biedy nerkowca
  • 8 łyżek oliwy
  • pęczek bazylii
  • 5 dag sera gruyere startego na tarce
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki suszonej cebuli prymat zdaje się-:)
  • ćwierć łyżeczki soli, 1 papryczka chilli

 

  • makaron tagliatelle lub parpadelle
  • łyżka soli
  • garść oliwek po grecku, namoczonych wcześniej w oliwie z oliwek

Sposób przygotowania:

tagliatelle z pesto i ruccolą
makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Ruccolę porwać na drobniutkie kawałeczki. Z oliwy, czosnku, bazylii, cebuli, szczypty soli, papryczki chilli, orzeszków i sera zrobić blenderem pesto, wymieszać z makaronem i ruccolą. Smacznego