Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Tagliatelle z sosem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Można użyć polskiego serka, ale to już nie to samo.

Tagliatelle z sosem mascarpone

Składniki:

Tagliatelle z sosem mascarpone

 

  • 40 dag makaronu tagliatelle,
  • 25 dag sera mascarpone,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 25 dag krewetek (mogą być mrożone),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 żółtko,
  • 4 łyżeczki kulek różowego pieprzu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z sosem mascarpone
Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. W rondlu wymieszać mascarpone ze śmietaną, na gładką masę. Zagotować. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać krewetki i chwilę podgotować. Rondel zdjąć z ognia, sos zaciągnąć żółtkiem. Polać nim makaron. Przed podaniem każdą porcję posypać różowym pieprzem.