eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam gulasz z pręgi wołowej marynowanej na dziko. Do gulaszu dodałam suszone głowy borowików.

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej

Składniki:

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej

marynata

mięso

  • 1.40 kg pręgi wołowej

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej

przygotowanie marynaty

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej
Przygotować wszystkie składniki marynaty.

Marchewki obrać, opłukać i pokroić w pół krążki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Przygotować liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i ocet.

przygotowanie marynaty cd

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej
Do garnka z wodą dodać ocet, warzywa i przyprawy.

Do garnka wlać półtora litra wody. Dodać ocet, warzywa i przyprawy.

marynowanie mięsa

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej
Oczyszczone z błon mięso pokroić w kostkę.

Pręgę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso oczyścić z błon i pokroić dużą kostkę.

marynowanie mięsa cd

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej
Mięso z zalewą włożyć na dobę do lodówki.

Mięso zalać ostudzoną zalewą i włożyć do lodówki na 24 godziny.

przygotowanie cukinii

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej

Cukinię opłukać, osuszyć i odkroić końcówki. Pokroić cukinię w ćwierć krążki.

przygotowanie gulaszu

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej

Grzyby zalać wrzątkiem, moczyć 3 godziny i pokroić. Mięso, warzywa i przyprawy odcedzić z zalewy.

przygotowanie gulaszu cd

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej

W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Do mięsa dodać przyprawę, musztardę, podlać wodą z moczenia grzybów i dusić około 60 minut. Do mięsa dodać odcedzone warzywa, pokrojone grzyby i dusić dalej aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas gulasz podlewać wodą.

przygotowanie gulaszu cd

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej

Pod koniec duszenia do gulaszu dodać cukinię i dusić jeszcze 10 minut. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do gulaszu i zagotować. Smacznego!

podawanie

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej

Ja podałam gulasz z kluskami śląskimi i buraczkami. Można też podać z ziemniakami.

podawanie cd

Dziki gulasz Eli z pręgi wołowej

Gulasz podałam też z makaronem. Ale można też gulasz podać z ryżem lub kaszą.