Sposób przygotowania:
Dziki gulasz Eli z pręgi wołowejprzygotowanie marynaty
Marchewki obrać, opłukać i pokroić w pół krążki. Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Przygotować liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i ocet.
przygotowanie marynaty cd
Do garnka wlać półtora litra wody. Dodać ocet, warzywa i przyprawy.
marynowanie mięsa
Pręgę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso oczyścić z błon i pokroić dużą kostkę.
marynowanie mięsa cd
Mięso zalać ostudzoną zalewą i włożyć do lodówki na 24 godziny.
przygotowanie cukinii
Cukinię opłukać, osuszyć i odkroić końcówki. Pokroić cukinię w ćwierć krążki.
przygotowanie gulaszu
Grzyby zalać wrzątkiem, moczyć 3 godziny i pokroić. Mięso, warzywa i przyprawy odcedzić z zalewy.
przygotowanie gulaszu cd
W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Do mięsa dodać przyprawę, musztardę, podlać wodą z moczenia grzybów i dusić około 60 minut. Do mięsa dodać odcedzone warzywa, pokrojone grzyby i dusić dalej aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas gulasz podlewać wodą.
przygotowanie gulaszu cd
Pod koniec duszenia do gulaszu dodać cukinię i dusić jeszcze 10 minut. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do gulaszu i zagotować. Smacznego!
podawanie
Ja podałam gulasz z kluskami śląskimi i buraczkami. Można też podać z ziemniakami.
podawanie cd
Gulasz podałam też z makaronem. Ale można też gulasz podać z ryżem lub kaszą.