superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Tajska zupa pomidorowa z krewetkami

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Od pewnego czasu jestem fanką mleczka kokosowego. Polecam!

Tajska zupa pomidorowa z krewetkami

Składniki:

Tajska zupa pomidorowa z krewetkami

 

  • 70 g makaronu ryżowego z tapioką
  • 1 cebula
  • 50 g krewetek ( mrożonych)
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • bulion drobiowy 300 ml
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sos rybny do smaku
  • groszek z marchewką drobny 130 g ( bez zalewy)
  • 4 łyżki pomidorów lekko podsmażonych Pudliszki
  • listki rzeżuchy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tajska zupa pomidorowa z krewetkami
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelnie. Kiedy będzie zeszklona dodajemy krewetki. Smażymy tak długo aż soki z krewetek odparują. Zalewamy bulionem, dodajemy mleczko kokosowe, imbir i odsączony groszek z marchewką.Gotujemy na maleńkim gazie 5 minut. Makaron gotujemy w osobnym garnuszku i odcedzamy.Doprawiamy sosem rybnym i dodajemy pomidory. Pozostawiamy jeszcze chwilę na gazie i dodajemy makaron i dekorujemy rzeżuchą .