KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Tajska zupa z kalmarem i doradą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybka, pyszna tajska zupka z kalmarem.

Tajska zupa z kalmarem i doradą. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tajska zupa z kalmarem i doradą.

 

  • mały kalmar,
  • filet z dorady,
  • trawa cytrynowa,
  • kilka listków kafirki,
  • 2 cm korzenia galangi lub imbiru,
  • sos ostrygowy do smaku, ja daję około 2 łyżek,
  • mała ostra papryczka,
  • 200 ml bulionu drobiowego,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 puszki drobno pokrojonych pomidorów,

 

Sposób przygotowania:

Tajska zupa z kalmarem i doradą.
Kalmara dokładnie oczyszczamy, kroimy w krążki, macki zostawiamy w całości wykrawając tylko oko. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy korzenie galangi ( imbiru), liscie kafirki, trawę cytrynową, gotujemy kilka minut, tak aby bulion nabrał odpowiedniego smaku, po tym czasie usuwamy wszystkie dodatki. Dodajemy posiekany czosnek, papryczkę, sos ostrygowy, pomidory, gotujemy 3-4 minuty, kalmara smażymy na oliwie przez kilka minut, dodajemy do zupy kalmara i pokrojoną doradę, po 5 minutach danie jest gotowe. Posypujemy świeżą kolendrą ....... i SMACZNEGO..
Tajska zupa z kalmarem i doradą.
Kalmara oczyszczamy i kroimy w krążki .
Tajska zupa z kalmarem i doradą.
Doradę kroimy w drobną kostkę, skrapiamy limonką.
Tajska zupa z kalmarem i doradą.
Do bulionu dodajemy trawę cytrynową, galangę i kafirke,

Tagi:

sosy