Sposób przygotowania:
Tajski kurczak z marchewką
1. Najpierw przygotowuję marynatę do kurczaka, mieszając ze sobą sos sojowy, curry, sól i pieprz. Myje piersi z kurczaka i kroje je w kostkę - mieszam z marynata i odstawiam a chwilę do lodówki.
2. Teraz obieram i kroję w kostkę cebulę, chili oczyszczam z nasion i drobno siekam. Olej kokosowy rozgrzewam, smażę na nim cebule i chili i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Kurczaka razem z marynata dorzucam na patelnię i pozwalam żeby się obsmażył ze wszystkich stron, mieszając.
4. Trawę cytrynową kroje drobniutko i dodaję do kurczaka, dolewam mleczko kokosowe, sok z limonki, doprawiam kolendrą, startym imbirem i curry oraz pierzem.
5. Wszystko duszę przez ok 10 minut i na końcu wrzucam odcedzone z wody marchewki i podaję z ryżem.
2. Teraz obieram i kroję w kostkę cebulę, chili oczyszczam z nasion i drobno siekam. Olej kokosowy rozgrzewam, smażę na nim cebule i chili i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Kurczaka razem z marynata dorzucam na patelnię i pozwalam żeby się obsmażył ze wszystkich stron, mieszając.
4. Trawę cytrynową kroje drobniutko i dodaję do kurczaka, dolewam mleczko kokosowe, sok z limonki, doprawiam kolendrą, startym imbirem i curry oraz pierzem.
5. Wszystko duszę przez ok 10 minut i na końcu wrzucam odcedzone z wody marchewki i podaję z ryżem.
SylaUla
haniakson