haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Tajski kurczak z marchewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Obiady nie muszą być monotonne, a gotowanie wykwintnych dań trudne. kuchnia tajska jest smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu, a na dodatek niezbyt kaloryczna!

Tajski kurczak z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tajski kurczak z marchewką

 

  • 2 trawy cytrynowe
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 puszka marchewek "baby"
  • 3 ząbki czosnku
  • 100g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili medium
  • 1 łyżeczka curry medium
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru(startego)
  • 1/2 łyżeczki kolendry, sól, pieprz
  • natka pietruszki i 1 młoda cebulka dymka do posypania
  • Ryż

Sposób przygotowania:

Tajski kurczak z marchewką
1. Najpierw przygotowuję marynatę do kurczaka, mieszając ze sobą sos sojowy, curry, sól i pieprz. Myje piersi z kurczaka i kroje je w kostkę - mieszam z marynata i odstawiam a chwilę do lodówki.

2. Teraz obieram i kroję w kostkę cebulę, chili oczyszczam z nasion i drobno siekam. Olej kokosowy rozgrzewam, smażę na nim cebule i chili i dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Kurczaka razem z marynata dorzucam na patelnię i pozwalam żeby się obsmażył ze wszystkich stron, mieszając.

4. Trawę cytrynową kroje drobniutko i dodaję do kurczaka, dolewam mleczko kokosowe, sok z limonki, doprawiam kolendrą, startym imbirem i curry oraz pierzem. 

5. Wszystko duszę przez ok 10 minut i na końcu wrzucam odcedzone z wody marchewki i podaję z ryżem.
Tajski kurczak z marchewką
wszystkie składniki myjemy i dokładnie oczyszczamy.
Tajski kurczak z marchewką
cebulę, papryczkę chili i trawę cytrynowa kroimy w drobną kostkę.
Tajski kurczak z marchewką
Piersi z kurczaka mieszamy z marynatą na bazie sosu sojowego.
Tajski kurczak z marchewką
Składniki smażymy na oleju kokosowym w kolejności podanej w przepisie.

Tagi:

danie kurczak