Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczano-jaglaneETAP 1:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.
Kaszę opłukać zimna wodą, przelać wrzątkiem i znów opłukać zimną wodą. Ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić i wystudzić. Następnie zmielić ziemniaki i kaszę w maszynce do mięsa. Dodać jajka, sól i obie mąki. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby posypać mąką pszenną.
Ciasto pokroić na plastry a następnie uformować wałeczki. Pokroić wałeczki w ukośne kluski i odkładać je na stolnicę.
Zagotować wodę w dużym garnku, posilić i wrzucić kluski. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć na półmisek.
Podawać pokraszone skwarkami, z sosem lub przesmażone na maśle.