Sposób przygotowania:
Kluski ziemniaczano-jaglaneETAP 1:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. 
Kaszę opłukać zimna wodą, przelać wrzątkiem i znów opłukać zimną wodą. Ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić i wystudzić. Następnie zmielić ziemniaki i kaszę w maszynce do mięsa. Dodać jajka, sól i obie mąki. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby posypać mąką pszenną. 
Ciasto pokroić na plastry a następnie uformować wałeczki. Pokroić wałeczki w ukośne kluski i odkładać je na stolnicę. 
Zagotować wodę w dużym garnku, posilić i wrzucić kluski. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć na półmisek. 
Podawać pokraszone skwarkami, z sosem lub przesmażone na maśle.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
