WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1208]

Kluski ziemniaczano-jaglane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski w kształcie popularnych kopytek, ale nie z samych ziemniaków a z dodatkiem kaszy jaglanej. Mięciutkie i delikatne.

Kluski ziemniaczano-jaglane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski ziemniaczano-jaglane

 

Sposób przygotowania:

Kluski ziemniaczano-jaglane

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.

Kaszę opłukać zimna wodą, przelać wrzątkiem i znów opłukać zimną wodą. Ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić i wystudzić. Następnie zmielić ziemniaki i kaszę w maszynce do mięsa. Dodać jajka, sól i obie mąki. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby posypać mąką pszenną.

Ciasto pokroić na plastry a następnie uformować wałeczki. Pokroić wałeczki w ukośne kluski i odkładać je na stolnicę.

Zagotować wodę w dużym garnku, posilić i wrzucić kluski. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć na półmisek.

Podawać pokraszone skwarkami, z sosem lub przesmażone na maśle.

Kluski ziemniaczano-jaglane
Kluski w trakcie gotowania w osolonej wodzie.
Kluski ziemniaczano-jaglane
Część ciasta pokrojona na kluski w kształcie kopytek
Kluski ziemniaczano-jaglane
Zagniecione ciasto na kluski ziemniaczano-jaglane
Kluski ziemniaczano-jaglane
Zmielone ziemniaki i kasza jaglana do miski