piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Tajski przysmak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Doskonały przysmak na każdą okazję

Tajski przysmak

Składniki:

Tajski przysmak

 

  • szklanka ryżu
  • szklankę zielonego łuskanego groszku mrożonego
  • pół szklanki drobno posiekanych migdałów
  • 3 łyżki masła
  • , skórkę otartą z jednej cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • łyżeczkę brązowego cukru
  • drobno posiekana natkę pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Tajski przysmak
Wsyp ryz do sitka i opłucz pod silnym strumieniem bieżącej zimnej wody . Kiedy woda będzie klarowna , przesyp ryż do garnka o grubym dnie i zalej dwiema niepełnymi szklankami zimnej wody . Dodaj groszek , sok i skórkę z cytryny , zamieszaj ,przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia . Zmniejsz ogień i gotuj 15 minut bez podnoszenia przykrywki i mieszania . Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem , by ryż doszedł . W rondelku rozgrzej masło , wsyp brązowy cukier i migdały . Kiedy nabiorą złocistego odcienia , dodaj je razem z masłem do ryżu . Lekko zamieszaj , posyp posiekaną natką pietruszki . Podawaj . Ten lekki , lecz energetyczny posiłek sprawdzi się zwłaszcza przed taneczną imprezą .

Tagi:

ryż