wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Talarki z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dzieci lubią owoce. Warto je podawać pod każdą postacią.

Talarki z jabłek

Składniki:

Talarki z jabłek

 

  • 2 jajka
  • szklanka mąki,
  • cukier puder do posypania talarków
  • oliwa,
  • 6 jabłek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • 2 szklanki maślanki

Sposób przygotowania:

Talarki z jabłek
Jajka nie mogą być zbyt dojrzałe. Owoce dokładnie myjemy. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia wraz z odrobinką soli. Do tak przygotowanej mąki wlewamy maślankę i dodajemy jajka. Z tej masy wyrabiamy ciasto. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki. Plasterki zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stroń. Ostudzone talarki posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło. Smacznego