Sposób przygotowania:
Tani pasztet z wołowiny
Mięso umyć, warzywa oczyścić, opłukać. Mięso i włoszczyznę włożyć do wrzątku, gotować do miękkości. Podgardle umyć, pokroić, włożyć do rondla, zalać wodą, dodać przyprawy, gotować do miękkości. Wątrobę umyć, pokroić w kostkę, dodać do podgardla, gotować 10 min. Mięso i podgardle wyjąć. Bułkę namoczyć w wywarze z podgardla i tłuszczu zdjętym z rosołu, odcisnąć. Wołowinę oddzielić od kości. Mięso, podgardle, wątrobę, włoszczyznę z rosołu i bułkę zemleć dwa razy. Dodać jajka i do smaku zmiażdżone przyprawy, dobrze wyrobić. Formę na pasztet wysmaro- Jg wać tłuszczem, oprószyć tartą bułką, wypełnić masą. r Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200° C. Pasztet jest gotowy, gdy jego brzegi odstają od formy.