pjaszczuk

pjaszczuk

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Tapas oliwki + pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj Tapas, czyli przekąska serwowana w Hiszpańskich restauracjach. Proste w wykonaniu umili czas oczekiwania na posiłek.

Tapas oliwki + pieczarki

Składniki:

Tapas oliwki + pieczarki

 

  • 12 pieczarek
  • 12 oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy Extra Vergine
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tapas oliwki + pieczarki
1)Pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy do wrzącej wody na około 3-5 minut.

2)Oliwki kroimy w plasterki, pietruszkę drobno siekamy.

3)Do pietruszki i oliwek dodajemy ocet balsamiczny z oliwą.

4)Wyjmujemy i odsączamy pieczarki, dodajemy drobno posiekany czosnek.

5)Mieszamy wszystkie składniki ze sobą. 6)Zostawiamy w zamkniętym pojemniku na 30 - 60 minut, co jakiś czas mieszamy.