Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Tarta biszkoptowa z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatny krem połączony z soczystymi owocami wręcz rozpływa się w ustach!

Tarta biszkoptowa z brzoskwiniami

Składniki:

Tarta biszkoptowa z brzoskwiniami

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • CIASTO :

 

 

  • proszek - 1 łyżeczka

 

  • cukier - 4 łyżki

 

 

 

 

 

 

  • KREM :

 

  • mascarpone - 400 g

 

  • cukier - 5 łyżek

 

 

 

 

 

 

  • DODATKOWO :

 

  • kokos / wiórki

 

Sposób przygotowania:

Tarta biszkoptowa z brzoskwiniami
CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min / 200C. KREM : Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do mascarpone wymieszanego z cukrem. Mieszamy z płatkami / wiórkami wydrążonymi ze świeżego kokosa. CAŁOŚĆ: Przygotowanym kremem smarujemy upieczone i lekko przestudzone ciasto. Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i świeżą mięta lub bazylią. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.