Sposób przygotowania:
Tarta budyniowa z jabłkami
Ciasto kruche:
Na stolnice wysypać mąkę pszenną, dodać pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło. Posiekać masło z mąką do powstania małych, sypkich grudek. Wbić żółto, dodać śmietanę, sól i cukier. Wyrobić ciasto dłońmi (na początku będzie się bardzo kleiło). Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
Budyń:
Proszek budyniowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Wsypać cukier oraz dodać masło, wbić żółtko, energicznie mieszać do zgęstnięcia budyniu.
Jabłka obrać, pokroić w plastry omijając gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Schłodzone ciasto kruche rozwałkować cienko.
Formę na tartę wysmarować masłem, przełożyć ciasto, nakłuć widelcem.
Do środka wyłożyć budyń, wierzch udekorować plastrami jabłek nakładając każdy plasterek na siebie.
Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Na stolnice wysypać mąkę pszenną, dodać pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło. Posiekać masło z mąką do powstania małych, sypkich grudek. Wbić żółto, dodać śmietanę, sól i cukier. Wyrobić ciasto dłońmi (na początku będzie się bardzo kleiło). Owinąć w folię spożywczą , odstawić do lodówki na 40 min.
Budyń:
Proszek budyniowy przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Wsypać cukier oraz dodać masło, wbić żółtko, energicznie mieszać do zgęstnięcia budyniu.
Jabłka obrać, pokroić w plastry omijając gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Schłodzone ciasto kruche rozwałkować cienko.
Formę na tartę wysmarować masłem, przełożyć ciasto, nakłuć widelcem.
Do środka wyłożyć budyń, wierzch udekorować plastrami jabłek nakładając każdy plasterek na siebie.
Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2