Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami i budyniem
Ciasto;
Do miski wsypać mąkę, dodać masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Przełożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 60 minut do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty, o średnicy 27 cm, nakłuć ciasto widelcem.
Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem i wstawić do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika.
Piec przez ok. 15 minut, zdjąć papier z grochem z ciasta i piec jeszcze przez 5 minut.
Budyń;
Do miski wsypać mąkę, dodać 1/2 szkl. zimnego mleka i jajko, dobrze zmiksować.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, wlać mieszaninę z mąki na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Gorący budyń wylać na ostudzone ciasto.
Róże z jabłek;
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, zagotować.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienko plastry.
Wrzucić jabłka do syropu, zagotować by stały się miękkie i elastyczne.
Jabłka odcedzić z syropu na sicie i brać po kilka pół plastrów, nakładając je na siebie, zwijać w różyczki, układać na budyniu.
Ozdobić listkami mięty.
Do miski wsypać mąkę, dodać masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki, zagnieść ciasto.
Przełożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 60 minut do lodówki.
Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty, o średnicy 27 cm, nakłuć ciasto widelcem.
Na cieście położyć papier do pieczenia, obciążyć grochem i wstawić do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika.
Piec przez ok. 15 minut, zdjąć papier z grochem z ciasta i piec jeszcze przez 5 minut.
Budyń;
Do miski wsypać mąkę, dodać 1/2 szkl. zimnego mleka i jajko, dobrze zmiksować.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i masłem, wlać mieszaninę z mąki na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Gorący budyń wylać na ostudzone ciasto.
Róże z jabłek;
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, zagotować.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienko plastry.
Wrzucić jabłka do syropu, zagotować by stały się miękkie i elastyczne.
Jabłka odcedzić z syropu na sicie i brać po kilka pół plastrów, nakładając je na siebie, zwijać w różyczki, układać na budyniu.
Ozdobić listkami mięty.