Sposób przygotowania:
Tarta z pomidorami koktajlowymi
Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy miąższ w kratkę, smarujemy odrobiną oliwy, posypujemy szczyptą soli i zapiekamy w piekarniku aż zmięknie. Gdy bakłażan będzie upieczony, studzimy go i pozbawiamy skórki. Miąższ bakłażana rozdrabniamy na nieduże kawałki.
W okrągłej formie do ciasta (ja użyłam tortownicę) rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim kwadratowy płat ciasta. Zagięte rogi ciasta ucinamy na wysokości ok. 2 cm od dna formy i układamy je na brzegach formy w miejscach gdzie ciasta nie ma, tak żeby utworzyć ranty naszej tarty. Smarujemy ciasto odrobiną majonezu, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Układamy upieczony i rozdrobniony miąższ bakłażana a następnie rozsypujemy na całości kapary. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na tarcie.
Na koniec układamy przekrojone na pół pomidory koktajlowe, odrobinę solimy i posypujemy roztartym w dłoniach suszonym oregano. Tartę zapiekamy w temp. 180 st. C przez ok 30 minut. Na upieczonej tarcie układamy liście świeżej bazylii i serwujemy na ciepło.
W okrągłej formie do ciasta (ja użyłam tortownicę) rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim kwadratowy płat ciasta. Zagięte rogi ciasta ucinamy na wysokości ok. 2 cm od dna formy i układamy je na brzegach formy w miejscach gdzie ciasta nie ma, tak żeby utworzyć ranty naszej tarty. Smarujemy ciasto odrobiną majonezu, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Układamy upieczony i rozdrobniony miąższ bakłażana a następnie rozsypujemy na całości kapary. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na tarcie.
Na koniec układamy przekrojone na pół pomidory koktajlowe, odrobinę solimy i posypujemy roztartym w dłoniach suszonym oregano. Tartę zapiekamy w temp. 180 st. C przez ok 30 minut. Na upieczonej tarcie układamy liście świeżej bazylii i serwujemy na ciepło.