jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tarta cytrynowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tarta robi prawdziwe wrażenie na gościach. Kruchy spód, miękkie, orzeźwiające nadzienie i puszysta , słodka beza, która jest ukoronowaniem tego dzieła.

Tarta cytrynowa

Składniki:

Tarta cytrynowa

 

  • Forma o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 180 g mąki,
  • 80 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • Drobno starta skórka z jednej cytryny,
  • 1 jajko,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Budyń cytrynowy:
  • Sok z 4 cytryn,
  • ½ litra wody,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 4 żółtka,
  • Cukier do smaku (około 1-2 łyżki)
  • Beza:
  • 4 białka,
  • 200g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z masłem, dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe wykładamy na formę i podpiekamy około 10 minut, by ciasto stało się suche. Na podpieczony spód wylewamy budyń cytrynowy. Na budyń ubijamy bezę. Całość pieczemy w 180°C przez około 25 minut. BUDYŃ: Sok i połowę wody podgrzewamy, dokładamy cukier. Pozostałą ilość wody mieszamy z mąką, budyniem i żółtkami. Gotujemy budyń. Wykładamy na ciasto kruche. Zalewamy bezą i pieczemy.

BEZA: Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier i na końcu mąkę. Bezę wykładamy na budyń i pieczemy.