haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Tarta cytrynowa pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kiedy jej spróbujesz powiedz: bardzo dobra, ale potem nie będziesz mogła przestać myśleć o słodko-kwaskowym delikatnym smaku w ustach i tej niesamowitej lekkości.

Tarta cytrynowa pod pierzynką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tarta cytrynowa pod pierzynką

Spód:

  • 180 g maki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mala szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 zółtko

Krem cytrynowy:

Beza:

Sposób przygotowania:

Tarta cytrynowa pod pierzynką
Spód:

Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać masło i zmiksować mikserem, albo zagnieść ręką. dodać żółtko i w razie potrzeby wodę i dalej miksować lub zagniatać aż do uzyskania gładkiej masy. Włożyć do lodówki, zawinięte w folię. Schładzać ok. 1 godziny. 

Formę do tarty wysmarować olejem. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć ciastem formę. Spód ciasta po nakłuwaćwidelcem, przykryć folią i posypać folię sucha fasolą(obciążenie). Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni. Następnie ściągamy obciążenie i folię i pieczemy kolejne 13 minut aż do uzyskania złotego koloru.

Krem cytrynowy:

Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, wlać do garnka dodać wodę, mąkę ziemniaczaną, otarta skórkę, cukier i ogrzewać do zagotowania, ciągle mieszając. W ten sposób uzyskamy konsystencję budyniu. Ściągamy z ognia i do gorącej masy wkładamy masło, a gdy się rozpuści również jajko, żółtka, szybko mieszamy i wykładamy masę cytrynową na upieczony spód.

Beza:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli, najlepiej łyżką, cukier (nie zmniejszamy ilości cukru, bo białka nie zesztywnieją) i ubijamy jeszcze 2-3 minuty. na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białka wykładamy na masę cytrynową. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60 stopni i suszymy bezę jeszcze 15 minut. Beza powinna na wierzchu być złota i chrupiąca.
Tarta cytrynowa pod pierzynką
Kruchy spód możemy zmiksować mikserem, albo ugnieść ręką.
Tarta cytrynowa pod pierzynką
Ciasto obciążamy fasola lub suchym ryżem.
Tarta cytrynowa pod pierzynką
Krem cytrynowy wykładamy na wierzch ciasta.
Tarta cytrynowa pod pierzynką
Następna warstwa to ubite z cukrem białka.
Tarta cytrynowa pod pierzynką
Beza powinna być na wierzchu złotawa i chrupiąca.
Tarta cytrynowa pod pierzynką
Ciasto łatwo sie kroi i smakuje wysmienicie!