Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tarta figowa z ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Kruchutka tarta z kremową Ricottą i świeżymi figami, tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu wręcz banalnie prosta.

Tarta figowa z ricottą

Składniki:

Tarta figowa z ricottą

Ciasto kruche

Krem

  • 300g niesolonej Ricotty
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • figi

Sposób przygotowania:

Tarta figowa z ricottą
Z mąki, masła, cukru, żółtek i mielonych migdałów zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, po czym uformuj z niego kule i zawiń w folię spożywczą a potem wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem blachę do tart, ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.

W misce rozetrzyj serek Ricotta z cukrem pudrem, po chwili dodaj skórkę otartą z połowy cytryny, tak powstały krem wyłóż na ostudzony kruchy spód. Gotowe ciasto udekoruj kawałkami fig.

Tagi:

tarta