Sposób przygotowania:
Tarta figowa z ricottą
Z mąki, masła, cukru, żółtek i mielonych migdałów zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, po czym uformuj z niego kule i zawiń w folię spożywczą a potem wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem blachę do tart, ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.
W misce rozetrzyj serek Ricotta z cukrem pudrem, po chwili dodaj skórkę otartą z połowy cytryny, tak powstały krem wyłóż na ostudzony kruchy spód. Gotowe ciasto udekoruj kawałkami fig.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem blachę do tart, ciasto ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.
W misce rozetrzyj serek Ricotta z cukrem pudrem, po chwili dodaj skórkę otartą z połowy cytryny, tak powstały krem wyłóż na ostudzony kruchy spód. Gotowe ciasto udekoruj kawałkami fig.