Szybka tarta z figami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z półki sklepowej ciasto francuskie i ricottę i w drodze do domu myślałam co z tego zrobię.

Szybka tarta z figami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szybka tarta z figami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g ricotty
  • 5 fig
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Szybka tarta z figami
Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi do wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę serową, a na wierzchu układamy figi. Ciasto pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni, na termoobiegu, przez około 20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Szybka tarta z figami
Tarta figowa czeka na włożenie do piekarnika