Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Mini tarty z figami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pachnące i słodkie tary z figami.

Mini tarty z figami i cynamonem

Składniki:

Mini tarty z figami i cynamonem

 

 

  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • 10 fig
  • 45 g cukru
  • paczka wiórków koksowych
  • łyżka cukru brązowego

 

Sposób przygotowania:

Mini tarty z figami i cynamonem
Masło połączyć z cukrem, mąką, jajkiem i solą, zagnieść gładkie ciasto, włożyć do lodówki na ok. 30 min. Mleko zmiksować z jajkiem, dodać cukrem i wiórki, wyrobić gładką masę. Na koniec dodać cynamon. Małe foremki do tart lub kokilki wysmarować masłem i wylepić ciastem z lodówki. Nakłuć widelcem i podpiec ok. 10 min. w temp. 180 st. C. Rozlać krem na wystudzone tarty i wyłożyć plastrami fig. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piecz ok. 15 min. w temp. 180 st. C.