Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Serowa tarta z figami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kruche ciasto tarty wypełnione masą serową, a na wierzchu świeże figi. Owoców można użyć znacznie więcej, będzie jeszcze smaczniej.

Serowa tarta z figami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowa tarta z figami

 

Sposób przygotowania:

Serowa tarta z figami
Zimne masło posiekać nożem z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i położyć na formę, odcinając nadmiar ciasta. Włożyć do lodówki i chłodzić ok 30min. Wyjąć tartę, nakłuć widelcem i piec w 190*C przez 10min. Figi pokroić na plasterki. Przygotować masę serową łącząc zmielony ser, cukier i jajka. Wsypać mąkę ziemniaczaną i połączyć. Ucierać, aż wszystkie składniki się połączą. Wylać na podpieczony i przestudzony spód. Położyć na wierzch plasterki fig. Piec w 180*C przez ok 40min. Wyciągnąć z formy po wystudzeniu. Smacznego!
Serowa tarta z figami
Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w wysokiej temperaturze.
Serowa tarta z figami
Masę serową połączyć z cukrem i jajkami.
Serowa tarta z figami
Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną.
Serowa tarta z figami
Masę serową wlać na podpieczone ciasto tarty.