Sposób przygotowania:
Tarta na krakersach z pomidorami, bez pieczeniaPrzygotowanie ciasta z krakersów
Przygotowanie ciasta z krakersów rozpoczynamy od rozpuszczenia masła.
Krakersy rozdrabniamy na piasek, następnie mieszamy z rozpuszczonym masłem i 1 łyżką suszonego oregano.
Ciasto z krakersów wykładamy do formy o średnicy 28 cm, wyrównujemy wierzch.
Przygotowanie kremu jogurtowego
Dobrze schłodzony jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, zielone i czarne oliwki oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę.
Krem jogurtowy doprawiamy solą i pieprzem. Krem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Dekoracja tarty
Pomidory bawole serce kroimy na plastry, żółte pomidorki na połówki. Krem jogurtowy wykładamy na spód tarty. Tartę dekorujemy pomidorami oraz listkami bazylii.
SylaUla
grandepiccolacuoca