SUPERPRZEPIS

Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

  • 5
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

Przepyszne połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi malinami oraz kruchutkiego ciasta i delikatnego jak puch kremu.

Składniki:

Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

Ciasto:

  • op. ciasta francuskiego (275g)
  • 2 długie łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru cynamonowego

Krem:

  • 1,5 szkl malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • maliny i mięta do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

Przygotowanie spodu:

Trata francuska z rabarbarem i kremem malinowym
Ciasto posypać plasterkami rabarbaru, posypać cukrem i upiec.

Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, po nakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na cieście, posypać cukrem cynamonowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Ostudzić.

Mus malinowy:

Trata francuska z rabarbarem i kremem malinowym
Maliny gotować z dodatkiem 2 łyżek wody i cukru aż sporo wody odparuje.

Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier. Gotować aż się rozpadną a woda odparuje. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Schłodzić.

Krem:

Trata francuska z rabarbarem i kremem malinowym
Mus malinowy wymieszać z ubita na sztywno śmietanką kremówką.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem. Nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę. Całość udekorować malinami i miętą.

Tagi:

ciasto tarta