Sposób przygotowania:
Francuska tarta Eli ze szpinakiem i seleremprzygotowanie szpinaku
Z listków szpinaku odciąć łodygi. Obrany szpinak umyć i odwirować lub osuszyć w czystej bawełnianej ściereczce.
przygotowanie czosnku
Czosnek obrać z łupinek i drobno pokroić.
przygotowanie selera
Seler naciowy umyć, obrać ze zwłókniałych części i pokroić na kawałki.
przygotowanie sera
Ser pokroić w kostkę.
przygotowanie tarty
Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć.
Z ciasta wykroić koło wielkości dna formy do tarty.
Resztą ciasta wylepić brzegi formy. Ciasto nakłuć widelcem.
przygotowanie tarty cd
Na ciasto wyłożyć pokrojony seler naciowy.
przygotowanie tarty cd
Na patelni roztopić masło, dodać czosnek, szpinak, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przesmażyć i ostudzić.
przygotowanie tarty cd
Do miski wlać śmietany, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem.
przygotowanie tarty cd
Śmietany, jajka wymieszać i dodać pokrojony ser.
przygotowanie tarty cd
Masę śmietanowo jajeczną z serem wylać na tartę.
przygotowanie tarty cd
Boczek pokroić w cienkie plastry i lekko zrumienić na suchej gorącej patelni. Boczek odsączyć i ułożyć na tarcie. Nadmiar ciasta wywinąć do środka. Włożyć tartę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec aż ciasto się zrumieni. Smacznego!
gusia1000