Sposób przygotowania:
Tarta z brukselką i wędzonym boczkiemCiasto

Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy naczynie do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i chwilę zapiekamy, by się nie przyrumieniła za mocno.
Boczek

Wędzony boczek kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Wysmażamy do przyrumienienia, studzimy.
Nadzienie

Jajka dokładnie rozbijamy ze śmietaną, dodajemy podsmażony boczek, starty żółty ser i doprawiamy solą i pieprzem.
Brukselka

Brukselkę obieramy i czyścimy. Płuczemy i obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie, aby pozostała lekko twarda, odcedzamy. Na spód tarty wylewamy nadzienie i układamy brukselki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut w 200 stopniach.