WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, krucha tata z nadzieniem z masy jajeczno - śmietanowej, wędzonym boczkiem i brukselką. Stanowczo nie dla tych, co dbają o linię.

Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem

Składniki:

Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem

Ciasto

Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem
Spód tarty nakłuwamy widelcem i podpiekamy.

Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy naczynie do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i chwilę zapiekamy, by się nie przyrumieniła za mocno.

Boczek

Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem
Boczek wysmażamy na patelni i dokładnie studzimy.

Wędzony boczek kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Wysmażamy do przyrumienienia, studzimy.

Nadzienie

Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy.

Jajka dokładnie rozbijamy ze śmietaną, dodajemy podsmażony boczek, starty żółty ser i doprawiamy solą i pieprzem.

Brukselka

Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem
Tartę zapiekamy, aż nadzienie się zetnie i przyrumieni.

Brukselkę obieramy i czyścimy. Płuczemy i obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie, aby pozostała lekko twarda, odcedzamy. Na spód tarty wylewamy nadzienie i układamy brukselki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut w 200 stopniach.