Sposób przygotowania:
Tarta z brukselką i wędzonym boczkiemCiasto
![Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-brukselka-i-wedzonym-boczkiem-544397.jpg)
Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy, wykładamy naczynie do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i chwilę zapiekamy, by się nie przyrumieniła za mocno.
Boczek
![Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-brukselka-i-wedzonym-boczkiem-544398.jpg)
Wędzony boczek kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Wysmażamy do przyrumienienia, studzimy.
Nadzienie
![Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-brukselka-i-wedzonym-boczkiem-544399.jpg)
Jajka dokładnie rozbijamy ze śmietaną, dodajemy podsmażony boczek, starty żółty ser i doprawiamy solą i pieprzem.
Brukselka
![Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem Tarta z brukselką i wędzonym boczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/tarta-z-brukselka-i-wedzonym-boczkiem-544400.jpg)
Brukselkę obieramy i czyścimy. Płuczemy i obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie, aby pozostała lekko twarda, odcedzamy. Na spód tarty wylewamy nadzienie i układamy brukselki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut w 200 stopniach.