SUPERPRZEPIS

Drożdżowa tarta z pieczarkami

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Drożdżowa tarta z pieczarkami

Tarta drożdżowa w wersji dla wegan i nie tylko. Prosta do zrobienia, lekka i zdrowa. Polecam na kolację, albo na obiad zamiast pizzy. Do tarty można wrzucić to co mamy. Wystarczy zastanowić się co kryje nasza lodówka.

Składniki:

Drożdżowa tarta z pieczarkami

 

  • ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 2 dkg drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • cukier szczypta
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki wody letniej

 

  • farsz:
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 opakowanie tofu naturalne
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 5 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Drożdżowa tarta z pieczarkami

ETAP 1:

Drozdżowa tarta z pieczarkami
zaczyn zarobiony w misce odstawiony do wyrośnięcia

Zaczyn:
Jedną łyżkę mąki przesypuję do miski, dodaję drożdże, cukier, letnią wodę taką ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

ETAP 2:

Drozdżowa tarta z pieczarkami
ciasto zarobione odstawione w misce do wyrośnięcia

Resztę mąki przesiewam do zaczynu, dodaję sól, olej. letnią wodę stopniowo.
Ciasto zagniatam, ma być dobrze wyrobione i nie kleić się.Jeżeli się klei podsypuje mąką, jeżeli jest za gęste dolewam wody. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkowuję na cienki placek na stolnicy. Wykładam nim dno tarty. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia pod przykrycie. Przed włożeniem do piekarnika nakłuwam dno tarty widelcem.

ETAP 3:

Drozdżowa tarta z pieczarkami
pieczarki umyte i pokrojone na desce przed smażeniem

Pieczarki kroję w paski wcześniej je myję.

ETAP 4:

Drozdżowa tarta z pieczarkami
pieczarki tofu pomidorki koktajlowe wyłożone an tarcie

Cebule obieram i drobno kroję w kostkę.Na patelni na oleju przesmażam cebulę, i dodaję pieczarki. Doprawiam solą, pieprzem.Dodaję pokrojone w kotkę tofu. Farsz wykładam na tartę, układam pomidorki i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.