Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Drożdżowa tarta z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Puszysta w środku, chrupiąca z zewnątrz tarta z ciasta drożdżowego z aksamitnym, jogurtowym nadzieniem z pieczarkami .

Drożdżowa tarta z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowa tarta z pieczarkami

 

  • Składniki:
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 3/4 do 1 szklanki ciepłej wody
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kminku
  • Nadzienie:
  • 20 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3 jajka
  • 350 g. jogurtu greckiego
  • sól, pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • opcjonalnie: kminek do posypania
  • mleko do posmarowania ciasta
  • olej do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania:

Drożdżowa tarta z pieczarkami
Przesiewam mąkę do miski, robię wgłębienie, wkruszam drożdże , dodaję cukier i troszkę ciepłej wody. Mieszam do konsystencji śmietany, przykrywam miskę ściereczką i pozostawiam na 20 minut. Gdy drożdże podrosną, dodaję sól, olej i tyle ciepłej wody, by dało się zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam je chwilę i znów odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.Podsmażam w tym czasie na oleju najpierw cebulę, a potem pieczarki, łączę je i doprawiam solą i pieprzem. W miseczce mieszam dokładnie jogurt z jajkami, lekko solę masę, dodaję pieczarki z cebulą, mieszam.Ciasto zagniatam lekko, rozwałkowuję na cienki placek (3 mm), przykładam formę i odrysowuję nożem kształt dna. Wykładam dno formy ( musi być porządnie natłuszczona np. margaryną). Z pozostałego ciasta rozwałkowuję pasek o szerokości równej wysokości formy, wklejam go na bok formy, dociskając do jej ścianek. masę z pieczarkami, wystające boki z ciasta smaruję mlekiem, ewentualnie posypuję kminkiem, Wlewam do tak przygotowanej formy masę pieczarkową i wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 30 minut(góra-dół), następnie wyłączam dolną grzałkę i piekę jeszcze ok. 20 minut, by ścięła się masa pieczarkowa. 
Drożdżowa tarta z pieczarkami
Dokładnie wyklejam ciastem natłuszczoną uprzednio formę
Drożdżowa tarta z pieczarkami
Podając tartę kroję ją tak samo jak tort