Ilona_eS

Ilona_eS

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Tarta gruszkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Największą satysfakcję dają owoce zebrane z własnego sadu. Tak też i ja wybrałam się do swojego sadu po jesienne owoce i postanowiłam przygotować z nich deser. Tym razem jest to tarta z gruszkami.

Tarta gruszkowa

Składniki:

Tarta gruszkowa

 

 

  • Nadzienie:
  • gruszki - około 5 sztuk
  • dżem morelowy

Sposób przygotowania:

Tarta gruszkowa

etap 1

Tarta gruszkowa
mąkę posiekać dokładnie z chłodną margaryną

Mąkę przesiać, następnie posiekać z chłodną margaryną. Dodać żółtka.

etap 2

Tarta gruszkowa
z podanych składników wyrobić dokładnie ciasto

do ciasta dodać cukier puder oraz śmietanę gęstą. Wyrobić dokładnie ciasto

etap 3

Tarta gruszkowa
ciasto należy nakłuć by nie powstało wybrzuszeń

ciastem wyłożyć okrągłą blaszkę do pieczenia wcześniej posmarowaną masłem i posypaną mąką. Ciasto nakłuć i podpiec.

etap 4

Tarta gruszkowa
ciasto posmarowane dżemem oraz ułożyć gruszki

na podpieczone ciasto rozsmarować dżem morelowy oraz ułożyć większe plastry obranej gruszki.

etap 5

Tarta gruszkowa

na wierzchu owoce posypać cukrem kryształem. Piec ok 20-25 minut 180*C do zrumienienia gruszek.