Sposób przygotowania:
Jesienna tarta kasztanowa z gruszkami
-Składniki na ciasto umieścić w misie miksera . -Miksować do połączenia się składników. -Ciasto wyłożyć na blat, uformować kulę, podzielić na dwie części ,owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. -Gruszki obrać, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny. -Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość foremki / 22 cm/ plus brzegi. -Wyłożyć ciastem natłuszczoną foremkę. -Z drugiej części odłożyć kawałek ciasta na dekorację i również rozwałkować. -Pokrojone gruszki ułożyć na cieście, posypać pokruszonymi kasztanami i kawałkami czekolady. -Przykryć drugim krążkiem ciasta, dociskając brzegi. -Z odłozonego ciasta wyciąć dekoracyjne listki i ułożyć na wierzchu ciasta. -Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st.C o. 35 minut.
jaNina
Tarta przecudna!
kołczu
cris
Rzeczywiście mąka kasztanowa jest u nas dostepna /ale kupuje sie ją tylko w sezonie,bo jest świeża i najlepsza/kasztany kandyzowane są również w sprzedaży ,no a na świeże sezon dopiero się zaczyna,a więc z pewnością pojawią się wkrótce na bazarach.........
cris
jaNina
Nie bądź skromna, dekoracja wyszła świetnie!
edytaha
edytaha
Robercie, chyba rzeczywiscie jeszcze nie sezon na kasztany. Ja zazwyczaj widuję je w Kauflandzie :)
cris
Jesli będziesz mieć okazję, to spróbuj ,chociaż przez ciekawość.Inaczej smakują pieczone kasztany , inaczej gotowane,a mąka kasztanowa nadaje wypiekom fajny kolor i aromat....wszystko przed Tobą...
cris
Sezon już sie zaczął na dobre,ale do naszego kraju transport się opóznia,albo czekają na niższe ceny /bo co roku jest coraz drożej......./
edytaha
Spróbuję Krysiu, kuszą mnie już ze dwa lata. Jak spotkam, to kupię i może na początek po prostu je upiekę :)