sylwia_oh

sylwia_oh

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Tarta Jablkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobra rada: Tarta jablkowa bedzie smaczniejsza jesli rodzynki skropimy alkoholem i odstawimy na 15 min.

Tarta Jablkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta Jablkowa

 

  • Na ciasto:
  • 100g masla w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru pudru
  • 120g maki pszennej
  • 2 jaja ( rozdzielic bialko od zoltka)
  • Nadzienie:
  • 3 jablka
  • sok z 1 cytryny
  • 50g cukru
  • 50g rodzynek
  • 50g wiorkow kokosowych do posypania
  • maslo do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Tarta Jablkowa
Jablka obrac, podzielic na cwiartki, usunac nasienie. Pokroic na cienkie plasterki i przelożyc je do niewielkiego rondelka z niewielka iloscia wody, sokiem z cytryny i cukrem. Dusic pod przykryciem przez 5 min na malym ogniu.Jablka odsaczyc i odlozyc do calkowitego wystygniecia.CIASTO:Piekarnik nagrzac do temperatury 160 C. Bialka ubic na sztywna piane.Odlożyc. W osobnej misce utrzec maslo z cukrem pudrem na gladka mase, dodac zoltka dokladnie wymieszac na wolnych obrotach miksera. Ubita piane z bialek przekladac porcjami do masy miksujac na wolnych obrotach do polaczenia sie skladnikow. Na koncu dodac make i dokladnie wymieszac. Ciasto przelożyc do wysmarowanej formy o wymiarach 23 cm, na wierzch ulozyc duszone jablka posypac rodzynkami i wiurkami kokosowymi. Piec 40 minut.Zycze smacznego! 
Tarta Jablkowa
Etap 1