mikidziuba

mikidziuba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Tarta jabłkowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta z jabłkami i cytrynową galaretką.

Tarta jabłkowa.

Składniki:

Tarta jabłkowa.

 

  • 1,5 szkl mąki,
  • 1/3 szkl cukru,
  • 3 szt białka,
  • 1 szt galaretka cytrynowa,
  • do smaku cukier,
  • do smaku cynamon,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szkl cukru pudru,
  • 3 szt żółtka,
  • 1/2 kostki margaryny,

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowa.
Z mąki, margaryny, cukru,żółtka i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty natłuszczamy i posypujemy lekko mąką krupczatką. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na nakładamy na blaszkę. Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem.
Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę i podduszamy w garnku. Dodajemy cynamon, cukier oraz suchą galaretkę, dokładnie mieszamy.
Białka razem z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
Ciasto kruche najpierw podpiekamy ok 10 min w 180 stopniach, następnie kładziemy masę z jabłek i pieczemy kolejne 10 min. Na sam koniec nakładamy pianę i pieczemy jeszcze 15 min w temp. 170 stopni.