Sposób przygotowania:
Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą
SPÓD DO TARTY: miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko łączę rękami w kulę zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki i wylepiam nim dno i boki wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formy do tarty o średnicy 21 cm. Ciasto nakłuwam widelcem, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia i wsypuję ziarna fasoli przeznaczonej wyłącznie do pieczenia. Formę wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i piekę 10 minut, następnie usuwam papier oraz fasolę i piekę kolejne 5 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. WIERZCH TARTY: umyty i osuszony rabarbar kroję na dwucentymetrowe kawałki i mieszam w misce z cukrem. Odstawiam na bok, a w tym czasie przygotowuję bezę. Białka ubijam z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję cukier i jeszcze dalej ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaję wiórki kokosowe i dokładnie mieszam. Na wystudzonym spodzie tarty rozsypuję 2 łyżki wiórków kokosowych, następnie odsączony z soku rabarbar i kokosową bezę. Formę wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę około 35 minut. *mój rabarbar był kwietniowy, bardzo młody, więc go nie obierałam, jeśli robię z nieco późniejszego muszę go obrać z włókien i dodać więcej cukru.
kołczu
cherry
a ja jestem uczulona :( Gdybym nie była, to na pewno przepis by mnie przekonał
edytaha
Tit
anemon
jaNina
5+do ulubionych :)
anemon
Zupełnie bezproblemowe ciasto, szybkie do zrobienia i do zjedzenia. Dziękuję Ci i polecam.