SUPERPRZEPIS

Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą

  • 7
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą Więcej zdjęć (4)

Sezon wiosennych wypieków rozpoczynam tartą z rabarbarem i kokosową bezą.

Składniki:

Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą

 

  • CIASTO:
  • mąka orkiszowa - 100 g
  • mąka tortowa - 100 g
  • mąka ryżowa - 100 g
  • cukier puder - 50 g
  • miękkie masło - 150 g
  • szczypta soli
  • KOKOSOWA BEZA:
  • białka - 3 szt.
  • cukier puder - 3 łyżki
  • wiórki kokosowe - 100 g
  • szczypta soli
  • PONADTO:
  • rabarbar - 800 g
  • cukier kryształ - 2 łyżki
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą
SPÓD DO TARTY: miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko łączę rękami w kulę zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki i wylepiam nim dno i boki wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formy do tarty o średnicy 21 cm. Ciasto nakłuwam widelcem, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia i wsypuję ziarna fasoli przeznaczonej wyłącznie do pieczenia. Formę wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i piekę 10 minut, następnie usuwam papier oraz fasolę i piekę kolejne 5 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. WIERZCH TARTY: umyty i osuszony rabarbar kroję na dwucentymetrowe kawałki i mieszam w misce z cukrem. Odstawiam na bok, a w tym czasie przygotowuję bezę. Białka ubijam z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję cukier i jeszcze dalej ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaję wiórki kokosowe i dokładnie mieszam. Na wystudzonym spodzie tarty rozsypuję 2 łyżki wiórków kokosowych, następnie odsączony z soku rabarbar i kokosową bezę. Formę wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę około 35 minut. *mój rabarbar był kwietniowy, bardzo młody, więc go nie obierałam, jeśli robię z nieco późniejszego muszę go obrać z włókien i dodać więcej cukru.
Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą
Ciasto nakłuwam widelcem, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia i wsypuję ziarna fasoli przeznaczonej wyłącznie do pieczenia.
Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą
Na wystudzonym spodzie tarty rozsypuję 2 łyżki wiórków kokosowych.
Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą
Umyty i osuszony rabarbar kroję na dwucentymetrowe kawałki i mieszam w misce z cukrem.