Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta marchwiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tarta marchwiowa

Tarta marchwiowa

Składniki:

Tarta marchwiowa

 

  • 1 kg małych marchewek
  • 25 dag mąki
  • 6 jajek
  • 12 dag masła, pokrojonego
  • 250 ml śmietany
  • 50 ml kremówki
  • ½ łyżeczki głaki muszkatołowej
  • Ziarenka Smaku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Tarta marchwiowa
Aby przygotować pyszną tartę marchwiową należy z mąki, 1 jajka, masła, szczypty soli i cukru wyrobić ciasto, rozwałkować , wylepić nim wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawic do lodówki na 50 minut. Marchewkę gotowac przez 10 minut w lekko osolonej wodzie, wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Śmietanę i kremówkę wymieszać z pozostałymi jajkami, odrobiną Ziarenek, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na cieście ułożyć marchewki, zalać śmietaną z jajkami i piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.