czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tarta migdałowo - pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tarta jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Tarta migdałowo - pomarańczowa

Składniki:

Tarta migdałowo - pomarańczowa

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta migdałowo - pomarańczowa
1. Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagniesć gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić. 2. Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz sok z wyciśnięty z pół pomarańczy. Masę przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st. Ostudzić, oprószyć pudrem.

Tagi:

jajko tarta jajka