Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Tarta monte z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mega pyszna tarta z truskawkami bez pieczenia. Jest tak dobra, że znika w mgnieniu oka. Idealna do kawy lub herbaty.

Tarta monte z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta monte z truskawkami

 

  • 200 g ciastek typu Pieguski z kawałkami czekolady i orzechów laskowych
  • 1/3 kostki masła + 1 łyżka masła do polewy
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 kubeczki Monte ( po 55 g)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 200 g truskawek
  • płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Tarta monte z truskawkami
Stopić 1/3 kostki masła. Ciasteczka rozkruszyć na miałko i połączyć z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepić spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.

Serek mascarpone zmiksować z deserami i wyłożyć na przygotowany wcześniej spód. Włożyć do lodówki. Gorzką czekoladę stopić w kąpieli wodnej z łyżką masła. Wystudzić. Polewę rozprowadzić równomiernie na masie.

Truskawki umyć, dokładnie osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki. Ułożyć na polewie czekoladowej. Całość posypać płatkami czekoladowymi.

Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godz.
Tarta Monte z truskawkami
Odkrojony kawałek tarty Monte gotowy do podania