Sposób przygotowania:
Tarta na francuskim cieście z sosem mornayPrzygotowanie sosu mornay
Przygotowanie sosu mornay rozpoczynamy od zrobienia zasmażki. W dużym szerokim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy.
Do zasmażki stopniowo dolewamy letnie ale nie gorące mleko. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkiem i powoli dodajemy do gotującego się sosu, nie przestając mieszania.
Na koniec dosypujemy potarkowany ser i na małym ogniu gotujemy kolejne 5 minut. Sos odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby nie powstał "kożuch".
Przygotowanie warzyw
Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy.
Z marchwi i cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki.
Przygotowanie tarty
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Z marchwi i cukinii formujemy ruloniki, na plaster marchwi nakładając plaster cukinii.
Na ciasto francuskie wylewamy sos mornay. Na sosie układamy ruloniki z warzyw, które smarujemy oliwą z oliwek.
Tartę pieczemy ok. 40-50 minut.