Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

wytrawna tarta serowa we włoskim stylu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zamknięty w pistacjowym pesto smak kuchni włoskiej, delikatność i puszystość masy serowej oraz słoność sera feta.

wytrawna tarta serowa we włoskim stylu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

wytrawna tarta serowa we włoskim stylu

 

  • Na ciasto:
  • · 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • · 2 żółtka
  • · 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • · 100 g masła
  • · 1/2 łyżeczki soli
  • · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na farsz:
  • Na spód- pesto:
  • · 6 suszonych pomidorów
  • · 200 g obranych pistacji
  • · pęczek pietruszki
  • · pęczek bazylii
  • · oliwa
  • · sól
  • · ząbek czosnku
  • Masa serowa:
  • · ser feta - 1 opakowanie- dodać w postaci kostek do gotowej masy serowej
  • · ser twarogowy mielony - 500 g
  • · łyżka gęstej śmietany 18%
  • · 2 jaja- białka ubić
  • · 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • · gałka muszkatołowa
  • · sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

wytrawna tarta serowa we włoskim stylu
Ciasto : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto- mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Pesto:Na spód- pesto: ·6 suszonych pomidorów ·200 g obranych pistacji ·pęczek pietruszki ·pęczek bazylii ·oliwa ·sól ·ząbek czosnku Całość miksujemy- masa powinna mieć dość zwartą konsystencję, co regulujemy umiejętnie dodając pistacje i oliwę.Masa serowa: Ser twarogowy łączymy ze śmietaną. Dodajmy żółtka, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową do smaku, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie łączymy. Na podpieczony spód wykładamy grubą warstwę pistacjowego pesto. Na pesto wykładamy masę serową. Fetę kroimy w kostkę. Kostki układamy koncentrycznie na masie serowej. Zapiekamy ok. 30-35 minut. Podajemy z listkami świeżej bazylii i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Smacznego!
wytrawna tarta serowa we włoskim stylu
wytrawna tarta serowa we włoskim stylu