Sposób przygotowania:
wytrawna tarta serowa we włoskim stylu
Ciasto : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto- mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Pesto:Na spód- pesto: ·6 suszonych pomidorów ·200 g obranych pistacji ·pęczek pietruszki ·pęczek bazylii ·oliwa ·sól ·ząbek czosnku Całość miksujemy- masa powinna mieć dość zwartą konsystencję, co regulujemy umiejętnie dodając pistacje i oliwę.Masa serowa: Ser twarogowy łączymy ze śmietaną. Dodajmy żółtka, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową do smaku, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie łączymy. Na podpieczony spód wykładamy grubą warstwę pistacjowego pesto. Na pesto wykładamy masę serową. Fetę kroimy w kostkę. Kostki układamy koncentrycznie na masie serowej. Zapiekamy ok. 30-35 minut. Podajemy z listkami świeżej bazylii i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Smacznego!