Sposób przygotowania:
Tarta na spodzie ze skwarek i orzechów włoskich
Składniki na kruche ciasto czyli przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, kostkę tłuszczu, śmietanę kwaśną, ugotowane żółtka i łyżeczkę soli wyrobić i zagnieść oraz zapakować i schłodzić przez godzinę w lodówce. Skwarki wieprzowe po stopionej słoninie wyjąć, odsączyć i zemleć w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Orzechy włoskie utłuc, a zawartość posiekać drobno na desce, trzymając oburącz nóż.
Blaszkę do tartej natłuścić lekko, wyłożyć warstewką zmielonych skwarek zmieszanych z orzechami siekanymi. Ciasto wyjąć i rozwałkować oraz wylepić nim skwarkowo-orzechowy spód i nakłuć widelcem powierzchnię ciasta.
Ser kozi lub fetę pokroić na kostkę i wyłożyć na wierzch ciasta. Dodatkowo zagnieść trochę mąki, masła i żółtko świeże w kulkę, rozwałkować niezbyt cienko, pokroić radełkiem ząbkowanym. Paski z ciasta zalepić na wierzch serowego nadzienia tworząc kratkę. Posmarować lekko białkiem na pędzelku paski ciasta.
Nagrzać piekarnik do 200 st. C i do gorącego wstawić tartą na 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć i odwietrzyć, a placek pokroić na 6-8 porcji. Podawać na kolację.
Blaszkę do tartej natłuścić lekko, wyłożyć warstewką zmielonych skwarek zmieszanych z orzechami siekanymi. Ciasto wyjąć i rozwałkować oraz wylepić nim skwarkowo-orzechowy spód i nakłuć widelcem powierzchnię ciasta.
Ser kozi lub fetę pokroić na kostkę i wyłożyć na wierzch ciasta. Dodatkowo zagnieść trochę mąki, masła i żółtko świeże w kulkę, rozwałkować niezbyt cienko, pokroić radełkiem ząbkowanym. Paski z ciasta zalepić na wierzch serowego nadzienia tworząc kratkę. Posmarować lekko białkiem na pędzelku paski ciasta.
Nagrzać piekarnik do 200 st. C i do gorącego wstawić tartą na 30-35 min. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć i odwietrzyć, a placek pokroić na 6-8 porcji. Podawać na kolację.
pieczenie
1. Wyrobić i zagnieść składniki na kruche ciasto,a potem schłodzić.
2. Słoninę na skwarki stopić, a skwarki odsączyć i zemleć. Orzechy utłuc i posiekać drobno i przemieszać ze skwarkami. Wyłożyć nimi spód blaszki.
3. Wylepić dodatkowy spód ciastem, dodać kostki serowe z fety lub kozi ser. Potem zrobić kratkę z ciasta i zakryć nadzienie. Posmarować białkiem i do piekarnika włożyć na 30 min.
4.Pokroić i podawać.