Sposób przygotowania:
Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanejNa oleju podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, po 3 minutach doać posiekany czosnek i smażyć kolejną minutę. Dodać kaszę, podprażyć ok 3 minut zalać wodą ( ok 1 cm powyżej kaszy) posolić. Przykryć przykrywką i gotować na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka i całkowicie wchłonie wodę. Zestawić z ognia, zruszyć kaszę widelcem i przestudzić. Dodać jajka, posiekaną natkę pietruszki i parmezan, popieprzyć i dobrze wszystko wymieszać.
Formę na tartę wysmarowac masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć kaszę i dobrze uklepać, również na bokach tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok 10 minut aż się lekko zarumieni. Wyjać z piekarnika.
Umyć szpinak, posiekać czosnek. Na duzej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i po minucie wrzucić ¼ szpinkau, mieszać aż lekko zmiękknie wrzucić kolejną partię , potem kolejną i przesmażyć aż cały szpinak zmiękknie.
W misce wymieszać jajka ze śmietaną i jogurtem, posolić i popieprzyć, dodać pokruszoną fetę i szpinak, wymieszać wszystko i wylać na spód tarty. Wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.
Zobacz też przepis na Tartę z porami >>>
Alex_M
zbysiowa
wjosna