iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tarta na zielono

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię kruche ciasto. Często piekę tarty, bo są smaczne i syte. Pasują do nich idealnie każde warzywa.

Tarta na zielono

Składniki:

Tarta na zielono

 

  • 3/4 kostki masła,
  • 1/3 kg mąki pszennej tortowej,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek ciepłej wody.
  • Farsz:
  • 20 dag zielonego groszku,
  • 5 dag startego sera najlepiej parmezan,
  • zielona część pora,
  • 20 dag wędliny.

Sposób przygotowania:

Tarta na zielono
Masło siekamy i mieszamy z mąką sól, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto, dodajemy wody gdy ciasto jest za suche. Wylepiamy formę do tarty i pieczemy z obciążeniem spodu 20 min. Wędlinę kroimy na małe paski i smażymy z pokrojonym porem chwilę, wrzucamy groszek, i farsz wykładamy na ciasto, posypujemy serem, zapiekamy 15 min. w temp. 160 stopni.