Sposób przygotowania:
Brukselkowa tarta
Mąkę posiekać na grudki z masłem. Wlać 2 łyżki zimnej wody, wsypać szczyptę soli i gałki, szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Brukselkę oczyścić, umyć, zalać wrzątkiem, zagotować, osolić i gotować na półmiękko. Odcedzić i osączyć. Formę do tarty wylepić ciastem łącznie z brzegami, zużywając 2/3 ciasta. Nakłuć widelcem. Czosnek obrać,umyć, posiekać. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Na ciasto wyłożyć brukselkę, posypać czosnkiem, skropić olejem. Resztę ciasta rozwałkować, pociąć paski, ułożyć w kratkę na brukselce i wstawić do piekarnika na 20minut. Żółty ser zetrzeć na tarce. Śmietanę roztrzepać z jajkami i serem. Zalać tartę, piec jeszcze 15minut.