Sposób przygotowania:
Tarta orzechowa
1. Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut (lub dłużej). 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Przełożyć je do formy o średnicy 26-29 cm. wysmarowanej masłem. Spód ciasta posmarować dżemem z czarnej porzeczki. 3. Nadzienie: Jajka, białko i cukrem ubić mikserem do puszystości. Wlać olej, ekstrakt, syrop i orzechy, wszystko dobrze wymieszać. Nadzienie wyłożyć na spód ciasta. 4. Piekarnik rozgrzać do 190st.C. Włożyć do niego tartę, zmniejszyć temperaturę do 160st.C i piec około 40 minut. Po tym czasie wyjąć tartę z piekarnika i ostudzić. Ostudzoną posypać cukrem pudrem. Smacznego!
weronikaS