Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Tarta potrójnie czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo słodka, potrójnie czekoladowa tarta z odrobiną kokosa. Wspaniały smak i aromat oczarują Waszych gości.

Tarta potrójnie czekoladowa

Składniki:

Tarta potrójnie czekoladowa

 

  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • Krem:
  • po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady
  • szklanka gęstej kremówki
  • kieliszek likieru kokosowego
  • 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • Polewa:
  • czekolada mleczna
  • czekolada deserowa
  • 4 łyżki gęstej kremówki

Sposób przygotowania:

Tarta potrójnie czekoladowa
Mąkę, kakao i sól przesiać. Dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać. Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder i roztopioną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, następnie delikatnie rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Ciasto docisnąć do dna i boków formy, po czym przykryć pergaminem i wysypać grochem. Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 15 minut, następnie zdjąć pergamin z grochem i piec kolejne 10 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej podgrzać kremówkę. Dodać kawałki czekolady i delikatnie mieszać, dopóki się nie rozpuści. Wlać likier, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać, po czym wylać masę na ciasto i ostudzić. Czekoladę mleczną i deserową rozpuścić w dwóch oddzielnych naczyniach, do każdego dodając po 2 łyżki kremówki. Wylać na wierzch tarty i za pomocą widelca lub wykałaczki stworzyć marmurkowy wzór. Pozostawić w lodówce na całą noc.