BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rabarbarowe ciasto a - la tarta

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam smaczne ciasto rabarbarowe . Ciasto pieczone w foremce do tartej ,smakuje wyśmienicie i szybko znika ze stołu.

Rabarbarowe ciasto a - la tarta Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Rabarbarowe ciasto a - la tarta

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowe ciasto a - la tarta
Rabarbar umyć, osuszyć pokroić w 1,5 cm kawałki i zasypać cukrem i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku.

Składniki na ciasto zagnieść, utworzyć kulę zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 2 części większą i mniejszą.

Większą część rozwałkować na cienki placek wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 24 - 26 cm.

Spód nakłuć widelcem i oprószyć mąką.

Rozłożyć przygotowany rabarbar.

Nadmiar ciasta zwinąć do środka na rabarbar, pozostałe ciasto rozwałkować, powycinać paski o szer 7 - 10 milimetrów.

Paski ułożyć na rabarbarze tworząc kwadraty, następnie paski posmarować rozbełtanym białkiem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Rabarbarowe ciasto a - la tarta
Rabarbar umyć ,osuszyć, pokroić w kawałki a następnie zasypać z cukrem
Rabarbarowe ciasto a - la tarta
Składniki na ciasto zagnieść ,zrobić kulę ,owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut
Rabarbarowe ciasto a - la tarta
Ciasto podzielić na 2 części mniejszą i większą .Większą rozwałkować wylepić ciastem formę na tartę
Rabarbarowe ciasto a - la tarta
Spód ponakładać widelcem oprószyć mąką i nałozyć odciśniety z nadmiaru soku rabarbar
Rabarbarowe ciasto a - la tarta
Nadmiar ciasta zwinąć do środka a z pozostałej mniejszej części po rozwałkowaniu pociąć paski
Rabarbarowe ciasto a - la tarta
Paski ułożyć na rabarbarze tworząc kratkę,paski posmarować rozbełtanym białkiem
Rabarbarowe ciasto a - la tarta
Piec około 50 - 60 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu obsypać cukrem pudrem