Sposób przygotowania:
Rabarbarowe ciasto a - la tarta
Rabarbar umyć, osuszyć pokroić w 1,5 cm kawałki i zasypać cukrem i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku.
Składniki na ciasto zagnieść, utworzyć kulę zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 2 części większą i mniejszą.
Większą część rozwałkować na cienki placek wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 24 - 26 cm.
Spód nakłuć widelcem i oprószyć mąką.
Rozłożyć przygotowany rabarbar.
Nadmiar ciasta zwinąć do środka na rabarbar, pozostałe ciasto rozwałkować, powycinać paski o szer 7 - 10 milimetrów.
Paski ułożyć na rabarbarze tworząc kwadraty, następnie paski posmarować rozbełtanym białkiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku.
Składniki na ciasto zagnieść, utworzyć kulę zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 2 części większą i mniejszą.
Większą część rozwałkować na cienki placek wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 24 - 26 cm.
Spód nakłuć widelcem i oprószyć mąką.
Rozłożyć przygotowany rabarbar.
Nadmiar ciasta zwinąć do środka na rabarbar, pozostałe ciasto rozwałkować, powycinać paski o szer 7 - 10 milimetrów.
Paski ułożyć na rabarbarze tworząc kwadraty, następnie paski posmarować rozbełtanym białkiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
SylaUla
BozenaMatuszczyk
Miło mi dziękuję.;)
cherry
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)
gusia1000