Sposób przygotowania:
Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkachCiasto:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku miksując.
ETAP 2:
Następnie wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy na stolnicy ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy dno i boki natłuszczonej formy do tarty o śr 28 cm i wysokości 4 cm, nakłuwamy widelcem.
ETAP 3:
Rabarbar myjemy kroimy na małe kawałki. Posypujemy na ciasto.
ETAP 4:
Śmietankę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, po czym wbijamy do niej jajka miksujemy. Wsypujemy do masy rozdrobnione orzechy i mieszamy.
ETAP 5:
Gotową masą orzechową zalewamy rabarbar.
Wstawiamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.