2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne słodkie i puszyste ciasto kruche, kwaśny rabarbar pod pierzynką ze śmietanki i orzechów włoskich to wspaniała uczta przy kawie czy herbacie, polecam na ciepłe dni!

Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach

Składniki:

Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach

Ciasto:

Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach
miękkie masło miksujemy z jajkami na puszystą masę....

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym jajku miksując.

ETAP 2:

Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach
Ciastem wylepiamy natłuszczoną formę do tarty.

Następnie wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy na stolnicy ciasto. Gotowym ciastem wylepiamy dno i boki natłuszczonej formy do tarty o śr 28 cm i wysokości 4 cm, nakłuwamy widelcem.

ETAP 3:

Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach
rabarbar myjemy kroimy posypujemy ciasto.....

Rabarbar myjemy kroimy na małe kawałki. Posypujemy na ciasto.

ETAP 4:

Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach
śmietankę ubijamy z jajkami łączymy z posiekanymi orzechami

Śmietankę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, po czym wbijamy do niej jajka miksujemy. Wsypujemy do masy rozdrobnione orzechy i mieszamy.

ETAP 5:

Tarta rabarbarowa tonąca w orzeszkach
tarta zalana masa orzechową przed wstawieniem do piekarnika

Gotową masą orzechową zalewamy rabarbar.
Wstawiamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Po wyjęciu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

jajko jajka tarta