dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Tarta rabarbarowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne ciasto z nadzieniem śmietanowym i rabarbarem. Jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :)

Tarta rabarbarowa

Składniki:

Tarta rabarbarowa

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Tarta rabarbarowa

Krok 1:

Tarta rabarbarowa
Wszstkie składniki ciasta mieszamy ze sobą.

Mąkę pszenną mieszamy z żytnią. Dodajemy sól, masło i cukier. Zagniatamy ciasto. Formujemy w wałek i owijamy w folie. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Krok 2:

Tarta rabarbarowa
Jajka miksujemy ze śmietaną i cukrem na puch.

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy śmietanę i cukier. Dokładnie miksujemy, aż cukier się rozpuści.

Krok 3:

Tarta rabarbarowa
Rabarbar wykładamy na podpieczone ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i boki formy na tarte wysmarowanej tłuszczem. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 20 minut. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w drobno kostkę. Wykładamy na podpieczone ciasto. Następnie zalewamy masą jajeczno-śmietankową.

Krok 4:

Tarta rabarbarowa
Ciasto pieczemy ok 30 minut na złoty kolor.

Wierzch masy lekko wyrównujemy. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!