Sposób przygotowania:
Tarta rabarbarowaKrok 1:
Mąkę pszenną mieszamy z żytnią. Dodajemy sól, masło i cukier. Zagniatamy ciasto. Formujemy w wałek i owijamy w folie. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2:
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy śmietanę i cukier. Dokładnie miksujemy, aż cukier się rozpuści.
Krok 3:
Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno i boki formy na tarte wysmarowanej tłuszczem. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 20 minut. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w drobno kostkę. Wykładamy na podpieczone ciasto. Następnie zalewamy masą jajeczno-śmietankową.
Krok 4:
Wierzch masy lekko wyrównujemy. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!