Sposób przygotowania:
Odchudzona tarta sernikowa z truskawkamiCiasto:
Do miski przesypać obie mąki, dodać stevię i wymieszać. Wbić jajko i rozmieszać łyżką.
ETAP 2:
Następnie stopniowo wlewać maślankę i wyrabiać ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne i odchodzić od ręki.
ETAP 3:
Owinąć folia i włożyć do lodówki na 30-45 minut. Po tym czasie rozwałkować i przełożyć do formy( u mnie ciasta okazało się za dużo i 80 g gram zamroziłam na inny czas).
ETAP 4:
Ciasto wielokrotnie nakłuć widelcem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiec do lekkiego zrumienienia.
Masa serowa:
Do misy miksera przełożyć ricotte, jogurt i delikatnie zmiksować.
ETAP 6:
Do ksylitolu dodać wydrążone ziarenka wanilii i dodać do masy. Zwiększyć obroty i mieszać do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać jajko i proszek budyniowy. Również wmieszać do reszty składników.
ETAP 7:
Masę wylać na podpieczony spód i na górze ułożyć połówki truskawek ( przecięciem do góry) i piec w 180 st około 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!