dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Tarta serowa z zielonymi warzywami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna tarta na kruchym cieście z serem korycińskim. Do tarty wykorzystałam zielone warzywa: brokuł i zielony groszek ale można je zamienić na inne swoje ulubione. Całość wyszła delikatna, wprost rozpływająca się w ustach. Bardzo polecam!

Tarta serowa z zielonymi warzywami

Składniki:

Tarta serowa z zielonymi warzywami

warzywa

  • 100 g brokuła
  • 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku

ciasto

masa jajeczno-serowa

Sposób przygotowania:

Tarta serowa z zielonymi warzywami
Do wrzącej, lekko osolonej wody wsypać zielony groszek, gotować ok. 15 minut, dorzucić podzielony na małe różyczki brokuł, gotować jeszcze ok. 2 minut, odcedzić.

Do mąki dodać miękkie masło, żółtko, sól i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć spód i boki prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 18-20 minut.

Ser koryciński zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, podzielić na 2 części. Jedną posypać na spód gorącego ciasta. Drugą część sera dodać do jajek i śmietanki, zmiksować.

Warzywa wyłożyć na warstwę serową, zalać masą jajeczno-serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec jeszcze ok. 25-30 minut.