CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Tarta szparagowa z serem pleśniowym Lazur

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kiedy pojawiają się szparagi warto zrobić pyszną tartę. Wspaniale pachnie a jeszcze lepiej smakuje. Polecam.

Tarta szparagowa z serem pleśniowym Lazur

Składniki:

Tarta szparagowa z serem pleśniowym Lazur

ciasto

nadzienie

  • szparagi zielone 7 sztuk
  • serek mascarpone 170 g
  • ser pleśniowy niebieski 80 g
  • jajko 1 sztuka
  • tymianek 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Tarta szparagowa z serem pleśniowym Lazur
Przesianą mąkę, pokrojoną w kostkę margarynę, masło, jajo, zioła i sól posiekać, przełożyć na blat, siekać aż utworzą się grudki, potem krótko zagnieść.

Z ciasta zrobić kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Szparagi umyć, obrać i usunąć zdrewniałe końcówki. Krótko obsmażyć na oliwie, ostudzić.

Formę 20 cm natłuścić i oprószyć mąką.

Chłodne ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki , dokładnie wypełniając zagłębienia.

Nastawiamy piekarnik na 180 C.

Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć go kulkami.

Ciasto zapiekać ok. 10-15 minut, zdjąć papier i obciążenie i podpiec jeszcze ok. 10 minut do przyrumienienia wierzchu.Wyjąć i lekko przestudzić.

Zmiksować serek z jajkiem , powoli dodawać pokruszony ser niebieski , na koniec doprawić tymiankiem , solą i pieprzem.

Na ciasto nałożyć nadzienie serowe.

Na wierzch rozłożyć szparagi lekko je dociskając. Z resztek ciasta zrobić jeszcze wzorek.

Tartę piec ok. 40 minut w 180 C.

Tagi:

tarta szparagi