Sposób przygotowania:
Tarta szparagowa z serem pleśniowym lazur
Przesianą mąkę, pokrojoną w kostkę margarynę, masło, jajo, zioła i sól posiekać, przełożyć na blat, siekać aż utworzą się grudki, potem krótko zagnieść.
Z ciasta zrobić kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Szparagi umyć, obrać i usunąć zdrewniałe końcówki. Krótko obsmażyć na oliwie, ostudzić.
Formę 20 cm natłuścić i oprószyć mąką.
Chłodne ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki, dokładnie wypełniając zagłębienia.
Nastawiamy piekarnik na 180 C.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć go kulkami. Ciasto zapiekać ok. 10-15 minut, zdjąć papier i obciążenie i podpiec jeszcze ok. 10 minut do przyrumienienia wierzchu. Wyjąć i lekko przestudzić.
Zmiksować serek z jajkiem, powoli dodawać pokruszony ser niebieski, na koniec doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Na ciasto nałożyć nadzienie serowe. Na wierzch rozłożyć szparagi lekko je dociskając. Z resztek ciasta zrobić jeszcze wzorek.
Tartę piec ok. 40 minut w 180 C.
Z ciasta zrobić kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Szparagi umyć, obrać i usunąć zdrewniałe końcówki. Krótko obsmażyć na oliwie, ostudzić.
Formę 20 cm natłuścić i oprószyć mąką.
Chłodne ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki, dokładnie wypełniając zagłębienia.
Nastawiamy piekarnik na 180 C.
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć go kulkami. Ciasto zapiekać ok. 10-15 minut, zdjąć papier i obciążenie i podpiec jeszcze ok. 10 minut do przyrumienienia wierzchu. Wyjąć i lekko przestudzić.
Zmiksować serek z jajkiem, powoli dodawać pokruszony ser niebieski, na koniec doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
Na ciasto nałożyć nadzienie serowe. Na wierzch rozłożyć szparagi lekko je dociskając. Z resztek ciasta zrobić jeszcze wzorek.
Tartę piec ok. 40 minut w 180 C.
Justi2401
CORAL