Sposób przygotowania:
Tarta z botwiną i szparagami
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól , kostki zimnego masła i margaryny . Szybko zagniatamy ciasto w kruszonkę, dodajemy sok z buraka potem zagniatamy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki 24 X 17 .
2. Oczyszczamy botwinkę.
Większe buraczki kroimy na pół i opiekamy na oliwie ok.10 minut .
Miksujemy serek z jajkiem , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem.
Szparagi płuczemy , przełamujemy i smażymy na oliwie , po minucie z każdej strony.
Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika 180 C , ciasto nacinamy nożem , wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy i podpiekamy ok. 10 minut.
Potem zdejmujemy papier i podpiekamy wierzch.
Podpieczone ciasto wyjmujemy , studzimy , nakładamy listki botwinki , masę serową a na nią buraczki i szparagi , lekko dociskamy.
Tartę pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut.
Rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki 24 X 17 .
2. Oczyszczamy botwinkę.
Większe buraczki kroimy na pół i opiekamy na oliwie ok.10 minut .
Miksujemy serek z jajkiem , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem.
Szparagi płuczemy , przełamujemy i smażymy na oliwie , po minucie z każdej strony.
Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika 180 C , ciasto nacinamy nożem , wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy i podpiekamy ok. 10 minut.
Potem zdejmujemy papier i podpiekamy wierzch.
Podpieczone ciasto wyjmujemy , studzimy , nakładamy listki botwinki , masę serową a na nią buraczki i szparagi , lekko dociskamy.
Tartę pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut.
ewaeu
CORAL