CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Tarta z botwiną i szparagami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka wiosna na talerzu każdemu zasmakuje. Botwinka już się pojawiła, ze szparagami też nie ma problemu. Gorąco polecam.

Tarta z botwiną i szparagami

Składniki:

Tarta z botwiną i szparagami

Ciasto:

Nadzienie:

  • serek mascarpone 170 g
  • ser pleśniowy niebieski 80 g
  • jajko 1 duże
  • tymianek 1/2 łyżki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta z botwiną i szparagami
1. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, kostki zimnego masła i margaryny. Szybko zagniatamy ciasto w kruszonkę, dodajemy sok z buraka potem zagniatamy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki 24 X 17.

2. Oczyszczamy botwinkę. Większe buraczki kroimy na pół i opiekamy na oliwie ok.10 minut.

Miksujemy serek z jajkiem, powoli dodajemy pokruszony ser niebieski, na koniec doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Szparagi płuczemy, przełamujemy i smażymy na oliwie, po minucie z każdej strony.

Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika 180 C, ciasto nacinamy nożem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy i podpiekamy ok. 10 minut. Potem zdejmujemy papier i podpiekamy wierzch.

Podpieczone ciasto wyjmujemy, studzimy, nakładamy listki botwinki, masę serową. a na nią buraczki i szparagi, lekko dociskamy.

Tartę pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut.