Sposób przygotowania:
Tarta z botwiną i szparagami
1. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól, kostki zimnego masła i margaryny. Szybko zagniatamy ciasto w kruszonkę, dodajemy sok z buraka potem zagniatamy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki 24 X 17.
2. Oczyszczamy botwinkę. Większe buraczki kroimy na pół i opiekamy na oliwie ok.10 minut.
Miksujemy serek z jajkiem, powoli dodajemy pokruszony ser niebieski, na koniec doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Szparagi płuczemy, przełamujemy i smażymy na oliwie, po minucie z każdej strony.
Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika 180 C, ciasto nacinamy nożem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy i podpiekamy ok. 10 minut. Potem zdejmujemy papier i podpiekamy wierzch.
Podpieczone ciasto wyjmujemy, studzimy, nakładamy listki botwinki, masę serową. a na nią buraczki i szparagi, lekko dociskamy.
Tartę pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut.
Rozwałkowane ciasto przekładamy do foremki 24 X 17.
2. Oczyszczamy botwinkę. Większe buraczki kroimy na pół i opiekamy na oliwie ok.10 minut.
Miksujemy serek z jajkiem, powoli dodajemy pokruszony ser niebieski, na koniec doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Szparagi płuczemy, przełamujemy i smażymy na oliwie, po minucie z każdej strony.
Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika 180 C, ciasto nacinamy nożem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy i podpiekamy ok. 10 minut. Potem zdejmujemy papier i podpiekamy wierzch.
Podpieczone ciasto wyjmujemy, studzimy, nakładamy listki botwinki, masę serową. a na nią buraczki i szparagi, lekko dociskamy.
Tartę pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut.
ewaeu
CORAL